Boru ve Sağlık


Sayın ve pek değerli okuyucularım.

Biliyorum ki zaman zaman sizde içtiğimiz su nereden geliyor nasıl geliyor gibi düşüncelere kapılmaktasınız. Ben de bu konuda zaman zaman içtiğimiz yada kullandığımız sular nereden ne şartlarda geliyor, bu su pis midir? Sağlığımıza ne tür etkileri var? diye düşünmekteyim. Özellikle suların sık kesildiği ve sık sık küresel ısınma söylemleri ile sürekli tekrarlanan kesintiler çok can sıkıcı hal almaya başladı.

Geçenlerde ise bir belediye boru tamiratı izledim ve Eyvahh!..Eyvahh!.. dedim. Bir inşaat için  kazı çalışması yapılıyor, boru hattı patlatılıyor. Belediyeye haber veriliyor. Belediye geliyor. Yetkililer kazı işleminin tamamlanmasını sonradan tamirat yapacaklarını söylüyor ve suyu vanadan kesiyolar. Kazı devam ediyor. Ne oluyor dersiniz ? Bir katman alttaki kanalizasyonun hakkından da geliyor kazım ekibi.. :D Su tamam kesi verin vanadan boru içindeki sular bitince sistem boşta ama kanalizasyon öylemi.. Kimin vanasını kapatabilirsin ki? Neyse efendim belediye vidanjörü giriyor devreye ve ortam sudan arındırılıyor, arındırılıyor amma bir kere içme suyu kanalizasyon suyu karıştı gitti.. Birde o sular patlak içme suyu borusunun içine de gitti.

Belediyelerde boru sistemlerinin haritası genelde var ama tamirat ekipleri genelde bu konuda çok bilgiye sahip değil. Hal bu olunca da boru tamir edilip vanalar tekrar açılacak artık sonrasında kim öle kim kala hangi hastalık hangimizde olacak belli değil. Bu sadece bir tamirat örneği ben su kaynaklarını sonradan anlatacağım.

Plastik boru ve ekleme parçaları alırken idareler inanılmaz gayretli, TSE var mı? ISO belgesi nerede ? Hdpe boruda karbon black dağılımı tamammı. Aman Allah'ım ne gayret ne gayret.. İdareden gelen temsilciler nerede ise plastik boru üreticilerine tırnak kontrolü yapacak.. Oysa gel gör ki, o boruları kimler ne şartlarda döşeyecek ne tür sular akacak o borulardan.

Geçenlerde bir Pe 100 boru kabulü yapılacak çok büyük bir kurumda 3 tane mühendis gelmiş, Kim için gelmişler devlet vatan millet adına.. Ne isterler Hdpe Boru Kaliteli olacak şartlara uygun olacak. Sıfır hata olacak, olacakta olacak.. Neyse şartlarımız belli kırk bin soru ve naz ile uygun olduğuna karar verdik. Biter mi efendim testler her şey tamam ama yinede biz bir kalite kurumuna gönderelim boruyu .. Hayda vatan millet sakarya buradasınız ama yinede orası yeni moda bu oldu. Mal alımlarında e ne oluyor sonuçta sağlam bir gezi işte vatan millet adına...  Sonra boruya bakıyosunki ne alemde kullanılmış. Suya bakıyosun elini değdirsen hastalık kapacan. Vatan millet sakarya derken keşke bu kurumlarımız suyuda temiz nasıl sağlarız bu millete deselerde. bizde böyle yazılar kaleme almasak.. Hulasa keşke bizim ürettiğimiz boru ve ek parçalara gösterdiğimiz itinayı sulara döşeme kurallarına da uyarak kurumlarımızda gösterse..

Saygılarımla
Borucu...

No comments:

Powered by Blogger.