Korige Boruların Dönüşümdeki yeri ve Beşiktaş Stadyumu :)
Merhabalar..
Bu yazımı tüm futbol seferlere, dünden bugüne takipçilere ve tüm fanatik mühendislere ithaf ediyorum....
TS EN 13476-3 standardına uygun olarak üretimi
gerçekleştirilen çift cidarlı korige borular, dünden bugüne giderek kullanım alanlarını
yaygınlaşmaktadır. Eskiden demir veya çelik borulardan yararlanılan ve sadece
kanalizasyon şebekelerinde kullanılan borular, günümüzde, yağmur suyu drenajında,
baraj çalışmalarında, şehir altyapısında ve hatta bugün dünyaca ünlü
stadyumların, olimpik havuzların altyapı hazırlık aşamasında bile kullanılmaktadır. HDPE Korige Boru hammaddesi
Polyethylene olması sebebi ile, hem hafif ve kolay tasarımı ile bugün birçok
projede yerini almaktadır. Bildiğiniz gibi korige borular 50 mm çapından 2600 mm çap'a kadar üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle en büyük projelerde ana ihtiyaç olarak yerini almaktadır. Benim için şu ana kadar en büyük proje birazdan bahsedeceğim mevzudur.
Ben bir koyu Beşiktaş’lı olarak “Vodafone Arena” yapım aşamasında korige boruları ile bulunmaktan - böyle hayal etmemiştim ama :) - o kadar mutlu olmuştum ki, bugün en altından başladığım takım sevdama 2015-2016 Süper Toto Süper Ligi 2.Yarısı itibari ile tribünlerde en tepede olmakla devam edeceğim. Şimdi bunun yeri nedir burda derseniz, proje, yağmur suyu dönüşümü ile sadece ilki Amerika’da yapılan ve 2.si ilk defa Türkiye’de bizim tarafımızdan yapılan “Korige Boru Su Tankı” ile stadyumun bitişinde yağmur suyu biriktirilmesi ile yararlanılacak olan proje tüm hızı ile devam ediyor. HDPE Sarmal Korige boruların büyük çaplı olması sebebi ile sadece altyapı atık su drenajında değil, suların toplanmasında da tek bir alan haline gelmesi, sanırım o kadar uğraş, masraf ve zaman kaybettirici beton tankların da eski’ye gömülecek olması bu aşamada da altyapıda ne kadar geliştiğimizi göstermektedir.
Hepimiz biliyoruz ki çok da fazla değil bundan 20 yıl öncesinde sahalarımızdaki su gölleriyle şampiyonluklara gidtmeye çalışıyorduk, hatta 20 yıl demeyelim daha 2013 sezonunda hepimizin / dünyanın bildiği Galatasaray - Juventus maçında sahanın yarısı göle dönüşmüş ve maç yarıda bırakılmıştı. Bu hazin hikaye başarı ile sonuçlansa da akıllarda kaldı bir kere. Teknoloji ile birlikte spor kulüplerimiz de takımlarına gereken değerleri vererek, dünyanın gözleri önünde yapılan maçlarımızın kalitelerini yükseltmek için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Benim içinde bulunduğum kısım altyapısı tabi, ama dipten uca her bir alanı ile büyük itinalar gösterilerek takımlarımızın başarılarına sebep olacak yeni yapılar her zaman takdir edilmeye değerdir.
Bu 2015-2016 sezonunda yeni futbol sahamızın başta Beşiktaş'a bol şanslı bir yıl olması ve bir şampiyonluk getirmesini, ardından da tüm diğer takımlarla kardeşçe bir sezon geçirmeleri dileklerimle....
Başarılar...
No comments: