Tuz Gölü Havzası Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi

Merhabalar,
   Bu yazımda yapımına 2009 yılında başlanmış olan Tuz Gölü Havzası Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi’nden bahsedeceğim. Ülkemiz sınırları içerisinde en büyük, dünya sıralamasında ise ilk 5 proje içerisinde yer alan,  Anadolu’nun beşiği olan Aksaray ili Sultanhanı kasabasında, (BOTAŞ) Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi olarak genel amacı, gelecekte doğacak olan doğal gaz talebinin artmasına çözüm olarak yaz aylarında kullanılmayan ihtiyaç fazlası doğalgazın, hdpe doğalgaz boru hatları ile havza içerisinde yeryüzünün ortalama 1200 metre altında kalın tuz tabakaları arasında yıllarca muhafaza edilmesi, gelecekte ülkemiz adına doğabilecek sorunlardan uzun süre uzak tutacaktır.

   Aynı zamanda bu projenin amacı kurumaya yön tutmuş Tuz Gölü’ nü yeniden canlandırmak ve eski güzelim görüntüsüne kavuşturarak, eşsiz canlıların yaşayabileceği bir doğaya dönüştürmektir. Bunun için doğalgaz depolama alanından çıkartılan yer altı suları toplam 4 HDPE boru hattı olmak üzere, yaklaşık 1500 mm lik devasa büyüklükte ki plastik borular yardımıyla,  Dogal Gaz depolama sahasından yaklaşık mesafesi 40 km olan Tuz Gölü Havzasına dökülerek hem ülkemizin doğalgaz acısından dışa olan bağımlılığını en aza indirmek, hem de kaybetmekte olduğumuz doğal güzelliklerimizi yeniden doğaya kazandırmak için başlatılmış olan eşsiz bir projedir.
Proje kapsamında yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda açılan sondaj delikleri ile yer altına gaz basmak  ve Tuz Gölü’ne yer altından çıkarılan suları taşınabilmesi için yurt içinde çeşitli plastik boru firmaları ile görüşmeler yapılmıştır. Bu firmalar arasında proje şartları ve çevre koşullarına özellikle de ISO 140001 şartlarına uygun olması sonucunda Kuzey Boru Plastik Sanayi ve Tic LTD.ŞTİ. firması ile anlaşılmış olup Polietilen boruların üretimi ve montajı konusunda firma tarafından gerekli iş güçü ve ekipman destekleri alınarak son derece verimli bir anlaşma yapıldığı konusunda ortak bir karar alınmıştır.

Söz konusu proje hdpe boru hatları ile doğal gazın yer altına depolanması konusunda, Türkiye’ de hayata geçirilecek ilk faaliyetlerden biri olup, bu projenin hayata geçirilmesi aşamasında Ülkemizden ve Yurt dışından sektöründe lider kuruluşların çok büyük katkıları olmuştur.
Bu kuruluşlar dan bazıları, konu ile alakalı sismik, sondaj, fizibilite, tasarım, hdpe boru hatları ile suyun taşınması, drenaj hatlarında korige boru kullanımı ve hdpe doğalgaz boru hatları gibi çevresel ve mühendislik çalışmalarında Rus Podzemgazporm Limited (PGP), Alman Pipeline Engineering GmbH(PLE) Türk ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları Anonim Şriketi (ENVY), Türk Kuzey Boru Plastik Sanayi Ve Ticaret LTD.ŞTİ. üretmiş olduğu devasa plastik borularla bu projeyi desteklemiş, yatırımlarını esirgememişlerdir.

Dünya her gün büyümekte ve gelişmekte nüfus her geçen saniye çoğalıyor, bununla birlikte insanların doğaya olan ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak,gelecek nesilleri yaşanılabilir bir çevre bırakmak için hayatın bize vermiş olduğu zenginlikleri israf etmeden en faydalı şekilde kullanmalı, hiçbir milli servetimizi israf etmemeliyiz.

Bizler bu ülkenin birer vatandaşı olarak devletimiz tarafından hayata geçirilmeye çalışılan bu tür projeleri desteklemeli, devletçe ve milletçe en iyi yerlere gelmeyi hedeflemeliyiz, çünkü biz bunu hak ediyoruz.

No comments:

Powered by Blogger.