Boru mu bu diyenler olabilir. Tabi ki Boru ne sandın ?


Merhaba!

Dilimize yeni bir deyim girdi çaktırmadan. Merak ediyor musunuz bu tuhaf, bir o kadar da masum olan deyim mi? “Boru mu bu?” . Üzülsem mi yahut kabullensem mi bilemedim. Ve sonra dedim ki; tabii ki üzülmeyeceğim ve kabulleneceğim. Çünkü bu deyimi TDK kabullenmiş. Boru diye arama yaptığınızda, ilgili deyim, atasözü ve birleşik fiiller arasında yer alıyor.

Önce bir bakalım. Boru nedir?
Boru, bir yerden başka bir yere sıvı, gaz vb. aktarmaya yarayan, içi boş, uçları açık, uzun ve dar silindire verilen addır.
“Boru mu bu?” deyimi “azımsanacak, küçümsenecek, önem verilmeyecek şey değil” anlamında kullanılan bir sözdür.
Yani apaçık! Boru azımsanacak, küçümsenecek, boru önem verilmeyecek bir şeydir demek bu!
Vah ki ne vah

Neden yanlıştır?
Efendim, boru önemsiz, gereksiz bir nesne değildir. Aksine, insan hayatında iki kat daha fazla önemli bir nesnedir boru. Hatta insan başlı başına borular topluluğudur desek, çok yanlış bir cümle kurmuş sayılmayız.
İlk önce nefes borusu vardır. Nefes borusu olmasa nefes alamama durumu meydana geleceği malumunuzdur. E tabi bu durumda “Adam nefes diyor olum, boru mu bu?” diye düşünenler olacaktır. Bu seviyesiz deyimi son kullanışınız olmasını diliyorum.
İkinci öncelikte yemek borusu vardır. Yemek borusu olmazsa yaşam süreniz en fazla 3 gündür. (Bkz. Açlık)
Ayrıca damarlarımız da, hiç şüphesiz borudur. Damar olmadan bir yaşam düşünülemez.
Hayatımızı sürdürmek için gerekli olan şeydir boru… Boru mükemmeldir. Boru mübarektir. “Boru mu bu” deyimi illa ki kullanılacaksa, hayati değer taşıyan nesneler için kullanılabilir.

No comments:

Powered by Blogger.